Back to Question Center
0

Семалт: Десет трикове за подобряване на присъствието онлайн

1 answers:

Един от начините да се осигури успех в бизнеса е да има онлайн присъствие, тъй като повече от 85% от търсенията за продукти и услуги се извършват онлайн. Иван Коновалов, Семалт Управител на успеха на клиента, Ви представя следния контролен списък за успешно онлайн присъствие .

1. Декорации

Първо, разберете целевата личност за кампанията си. Това означава, че трябва да поставяте човешки атрибути на описание или цел за цифров маркетинг . Тя би помогнала да се групират различните личности, като се използват подобни характеристики като мотиватори, точки на болка, желания, личности, цели или навици. Те създават по-малко пазарни цели, което прави цифровия маркетинг по-лесен, по-евтин и по-ефективен.

2. Картографиране на пътуванията с клиенти.

Картографирането на клиентски пътувания се използва от специалистите по маркетинг, за да им помогне да разберат компанията от гледна точка на потребителя и взаимодействията, които те правят с компанията. С такъв подход е лесно да се идентифицират нуждите на клиента по време на всяко взаимодействие, как да се подобрят и дали е необходимо да се подобри предоставянето на услуги .

3. Стратегическо съдържание

Необходимо е цялото съдържание на уебсайта да бъде изключително ангажиращо и да бъде доставено своевременно, за да привлича клиенти. Търговците не трябва да рекламират потребителите за извършване на покупки на продукти, които не знаят. Първо, дайте им известна информация относно вашите продукти или услуги и използвайте календар за последователно разпространение на съдържанието.

4. Актуализиране на съдържанието

Клиентите искат да бъдат развълнувани и това е причината те да посетят вашия сайт. Ако съдържанието е едно и също всеки път, когато посещават, те ще се отегчават от посещението, което води до намаляване на трафика, което не е хубаво нещо. Актуализациите на съдържанието трябва да зависят от нуждите и предпочитанията на вашата целева аудитория. Въпреки това, за всеки шест до дванадесет месеца не забравяйте да надстроите дизайна на уебсайта , за да сте сигурни, че ще поддържа текущите тенденции .

5. Потребителски опит

Опитът на потребителя се съсредоточава основно върху това как хората взаимодействат с цифровия продукт." Собственикът на фирмата може да има сайт, който изглежда много добре, но не знае как да го управлява. Най-напред, създаването на страхотно потребителско изживяване изисква разбиране на аудиторията.Анализът може да предостави информация за най-посещаваните страници и начина, по който потребителите се придвижват в сайта

6. SEO

От голямо значение е, че бизнесът се класира добре от търсачката , тъй като повече от 80% от съвременните купувачи използват търсачки за намиране на своите продукти. SEO (Search Engine Optimization) помага на клиентите да се насочат към бизнеса сред останалите в бранша. Човек може да използва технологията Pay-Per-Click (PPC), но резултатите от органичното търсене от SEO са 8.5 пъти по-ефективни.

7. Социални медии

Интегрирането на социалните медии с дигиталния маркетинг може да има значителни предимства като разпознаване на марката, лоялност, проценти на реализация и подобряване на информираността на клиентите. Не създавайте обаче само стари профили. Уверете се, че публикациите са кратки, за да станат по-популярни и имат ключови думи, за да увеличат видимостта си. Използвайте висококачествени снимки, за да демонстрирате марката и редовно да тествате нови, за да видите кои от тях отговарят най-много. Съдържанието, намиращо се в инфографията и видеоклиповете, също е информативно и лесно разбираемо. Плюс това, той прави голямо съдържание за споделяне.

8. Общувайте с аудиторията

Много хора се обръщат към социални платформи за обслужване на клиенти. Повечето от тези нужди и въпроси в крайна сметка се игнорират. Направете отговор на потребителските забележки и обратна връзка и им кажете, че слушате. Следователно, други ще искат да споделят своя опит с предлагания продукт или услуги. Винаги благодаря на всички, които споделят публикация в сайта или на онези, които коментират дадена публикация, за да продължат разговора.

9. Социална реклама

Успешната кампания в социалните медии трябва да има обективни публикации в социалните медии, за да тества платените социални реклами, да се върти рекламите на всеки три до пет дни и да се гарантира, че тя е оптимизирана за мобилни устройства.

10. Приятели за мобилни устройства

Над 65% от цялата цифрова мултимедия се използва на мобилни устройства. Поради това е наложително да се улови този пазар, за да се добави стойност към сайта. Уверете се, че сайтът ви има оптимизиращ дизайн, който е оптимален за всяка резолюция на екрана.

November 29, 2017
Семалт: Десет трикове за подобряване на присъствието онлайн
Reply