Back to Question Center
0

Semalt Expert описва как ботове са родени от спам

1 answers:

Майкъл Браун, мениджърът за успеха на клиентите на Смалт Цифрови услуги, е пригорил в статията някои убедителни факти за произхода на спам.

Първото съобщение за спам бе изпратено през 1994 г. По това време Лауренс Кентър и Маргарет Сийгъл написаха програма, която публикува реклама за услугите, свързани с лотария за зелена карта на компанията. Те изпратиха това съобщение до всички членове на Usenet News Group и имаше над шест хиляди членове, които получиха това съобщение.

Поради уникалния начин на публикуване на съобщението клиентите на Usenet не успяха да намерят копията, а потребителите видяха копия на едни и същи съобщения във всички групи. По това време комерсиалното използване на интернет и онлайн ресурси не е обичайно. Освен това достъпът до Usenet беше много по-скъп от другите. Много потребители смятат, че съобщенията, които изглеждат като реклами, не са добри за нищо. Те не само похарчиха своето време, но и струваха много пари на потребителите.

По-късно инцидентът със зелена карта привлече вниманието на всички. Arnt Gulbrandsen разработи концепцията за cancelbots, която по-късно беше сравнена със съдържанието на съобщенията на спам съобщенията. След това тя бе изпратена на оригиналния подател за проверка. Кентър и Сийгъл повториха процеса отново и отново. Потребителите не можаха да комбинират спама и не успяха да отменят съобщенията в сървъра на Usenet..Анти спам мерки също бяха взети, но всичко напразно .

Това беше само началото на търговския спам и Usenet спама. Преди април 1994 г. Седар Аргич отговори на редица послания, в които се казва, че е отрекъл арменския геноцид. Очевидно не беше разумно решение и нещата трябваше да бъдат променени от цялото .

Ранната форма на спам в Usenet беше посланията, които се изпращаха на много потребители в интернет. От друга страна, Cancelbots работи върху идентични съобщения и се опита да потвърди източника си. В крайна сметка дойде време, когато Usenetters, използващи усъвършенстваната технология, намериха решение на този проблем. Руският учен Андрей Марков изобретил бот през 1913 г. и използва различни страници за генериране на филтри.

Отнело време на спамерите да разберат, че cancelbots са били потънали чрез добавяне на случайни junks в края на всяко съобщение. По това време спамерите преместваха Usenet в различни имейли, като се увериха, че нападат всички европейски и американски имейл адреси. Все повече хора се посвещават на разкриването на природата на спама и се опитват да се борят срещу спамерите онлайн. Нечовешките сметки са създадени с цел изследване на поведението на хакерите в интернет. Бяха разработени нови технологии и различни спамъри бяха унищожени със сървърите си. От друга страна, спамерите разбраха проблема и разработиха много по-добри технологии от това. Те също така разработиха методи срещу филтрите на Google Анализ.

За спамерите Bayesian създаде съобщения, за да убеди потребителите, че са легитимни и надеждни. Бяха създадени дълги и къси струни от несвързани думи и тази техника стана често и широко разпространена.

През 2010 г. Amazon представи онлайн магазина за електронни книги и сървърът му беше наводнен с много спамъри. Отсега нататък са въведени толкова много техники за справяне с голям брой спамъри и хакери онлайн.

November 29, 2017
Semalt Expert описва как ботове са родени от спам
Reply