Back to Question Center
0

Semalt: Как да се възползвате от видео маркетинга?

1 answers:

Различни търговци на социални медии и лица на свободна практика се уморяват от едни и същи имейл шаблони. Независимо дали сте уеб администратор или предлагате продукти или услуги, задачата ви е да генерирате приходи, ако искате фирмата Ви да оцелее в интернет. Нечетните обвързаности на LinkedIn, ненужните реклами и студените обаждания не могат да ви донесат бизнеса, така че е време да се замислите от кутията. Почти всички марки са възприели видео-центрирана стратегия за съобщения, която достига до целевите си клиенти и им помага да увеличат продажбите.

Наскоро говорихме с мениджъра за успеха на клиента на Семалт Оливър Кинг и му зададохме някои въпроси. Искахме той да покаже как видеоклиповете могат да бъдат разположени в цялата фуния за продажби. Интересувахме се и от това, че е важно да използваме видеоклипове, докато продаваме марка.

Етап # 1: Фаза на откриване - видео за проблема

Ако смятате, че е лесно да насочите голям брой клиенти към интернет, може да се наложи да промените стратегиите си. Фазата на откриване е всичко за пътуването, където клиентите търсят информация за вашата марка от нулата. Те искат да видят как продуктите или услугите ви помагат да решат проблемите си, така че това е подходящият момент да използвате видеоклипове за всички проблеми. Тази фаза е полезна за тези, които се борят с малкия бизнес и искат да изпълнят задачите си в кратък период от време .

Етап 2: Учебна фаза - видеозапис

Етап 3: Фаза на вземане на решение - видео за заинтересованите страни

Прегледът на голям брой оферти е с време. Експертите отбелязаха, че основната тенденция в процедурата за продажби на B2B е свързването на вътрешната заинтересована страна и убеждаването на всички от тях да се откажат от дадена инициатива. Ако сте създали видеоклипове, за да ангажирате клиентите си, трябва да ги създадете от гледна точка на шефа. Различни търговци и търговци правят анонимни решения и не получават ползи от усилията си. На този етап заинтересованото лице трябва да се грижи за разходите и начините за привличане на все повече клиенти към неговата компания или продукти .

Етап # 4: Фаза на закупуване - видео за продажба

Последната цел, която видеоклиповете служат в индустрията на B2B, е сключването на сделките. В този момент експертите предлагат създаването на видеоклипове, които могат да увеличат продажбите ви до голяма степен. В същото време правните пречки трябва да се третират правилно. За фирмите B2B ще е необходимо известно време да се установят и да започнат да генерират приходи. Но няма какво да ви притеснява, ако сте създали куп видеоклипове. Накратко, видеоклиповете помагат да се осигури окончателно тласък, за да се получат все повече продажби.

2017 може да се нарече година на видеоклипове, а показателите показват, че маркерите проявяват по-голям интерес към генерирането на видеоклипове, отколкото използването на традиционните техники и методи .

November 29, 2017
Semalt: Как да се възползвате от видео маркетинга?
Reply