Back to Question Center
0

Семалт ви кани да останете бдителни. Армиите на компютрите на зомбита са на офанзива!

1 answers:

Франк Абаняйл, Семалт Мениджър за успех на клиенти, казва, че в съвременния свят армиите на зомбита нахлуват не само в екрани, но и в интернет. Те нахлуват в интернет под формата на ботнет. Според специалистите по интернет ботнетът обозначава армия от компютри, заразени с подобен злонамерен софтуер. Ботаракът има дистанционно управление на такива компютри, позволявайки им да помагат на зомбита и ботнети без знанието на жертва.

Освен това bot пастирите могат да препредават инструкции в рамките на компютърните мрежи. Инструкциите са насочени към изчистване на банкови данни, номера на кредитни карти, атаки срещу сайтове, извършване на рекламни измами и подаване на злонамерен софтуер или спам. Ботнет излезе в съдебно заседание на Сената по-рано този месец с Джеймс Коуи, директора на ФБР. По-рано сенаторът Шелдън Уайтхаус сравняваше ботнетите с плевелите, които правели "зло" и поискало от директора да оцени един от най-големите бичове, с които може да се сблъска с помощта на интернет. Комей отбеляза, че няма "добър бот". Той обясни още, че армия от зомбита има лоши намерения.

Botnets са били на място в продължение на повече от десетилетие и сега са се превърнали в най-популярните тактики, използвани от хакери за бързо пари и машини за отвличане. Според индустрията за сигурност в интернет, ботнетите са довели до прогнозни загуби от повече от 110 милиарда долара глобално във времето..Освен това, приблизително 500 милиона компютри се превръщат в жертва на нападения на ботнет армии всяка година, което се превръща в около 18 жертви в секунда .

Експертите цитират червея "Морис" като първият бот, който беше пуснат през 1998 г. Въпреки че този червей е заразил стотици компютри на ARPAnet, предшественикът на съвременния интернет, то наистина не е ботнет, както е дефиниран в днешния контекст. Робърт Морис младши, който е създал червея от "Морис", не е контролирал заразените компютри и никога не е спечелил пари от операциите си.

Понастоящем ботнетите са добре организирани престъпни предприятия, които често се състоят от милиони заразени компютри, които могат да доведат бот пастори или техните клиенти милиарди долари. През 2007 г. ФБР предприе репресии срещу ботнетите чрез операция, наречена Bot Roast. Един джентълмен, наречен Джон Шийфер, бе арестуван и осъден в един ботнет наказателен случай, който е резултат от процеса. Той е бил преследван по силата на подслушване, а не като злоупотреба с компютър и злоупотреба с измами, законодателство, което се използвало за арестуване на хакери. Джон ботнет зловреден код е нахлул в 250 000 компютъра и е бил използван при изповядването на PayPal пълномощията на жертвите.

През 2014 г. друга операция от Microsoft не работи много добре. Софтуерният гигант получи съдебно разпореждане, за да се възползва от почти двадесетте домейна, които бяха използвани от Jenxcus и Bladabindi. Microsoft не успя да изпрати команди към заразените машини вместо да конфискува подозрителни домейни, като по този начин деактивира команди на ботнет. В този процес производителят на софтуер заловил много легитимни домейни, като по този начин повалил адресите на милиони клиенти.

Компанията призна грешката си и обръща своите действия за възстановяване на услугите на клиентите. Този ход обаче показа как масивните мерки срещу ботнетите могат да причинят нежелани последствия. Въпреки факта, че някои операции за борба с ботове са успешни, все още няма признаци за отпадане на апокалипсиса на ботнет. Това се дължи на високата скорост, с която зомбитата заразяват машините.

November 29, 2017
Семалт ви кани да останете бдителни. Армиите на компютрите на зомбита са на офанзива!
Reply